София 5 °C София 5°C - облачно Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 7 °C Пловдив 7°C - облачно Варна 5 °C Варна 5°C - облачно Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

Китай: Отношенията със САЩ са в критична точка

"Двете страни спешно трябва да намерят правилния път", заяви китайският външен министър Ван И

16 сПолитика 480 Николай Парашкевов

Китайско-американските отношения в момента преминават през критичен етап в резултат на политиката на САЩ, Вашингтон трябва да извлече от това подходящите поуки, каза китайският външен министър Ван И пред държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън.

Той заяви, че китайско-американските отношения са сериозно засегнати днес и Съединените щати трябва да се поучат от това.

"Тези отношения са в критичен момент и двете страни спешно трябва да намерят правилния път за (...) предотвратяване от по-нататъшно падане", каза китайското външно министерство в изявление за срещата на Ванг И с Блинкън в кулоарите на Общото събрание на ООН.

Според външното министерство „Ванг И се фокусира върху неотдавнашното лошо поведение на Съединените щати по въпроса с Тайван“.

Ван И отбеляза, че Китай полага усилия за мирно разрешаване на тайванския въпрос, но „мирното споразумение е несъвместимо с „независимостта" на Тайван“.

Той добави, че Вашингтон трябва „ясно да следва политиката на „единен Китай“ и да изрази своята съпротива срещу различни сепаратистки действия, насочени към провъзгласяване на „независимостта на Тайван“.

Министърът също така изрази надежда, че „САЩ ще коригират представата си за Китай“ и ще се откажат от политиката си на сдържане, спрат „да се опитват да се справят с китайците от позиция на сила“.

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!