София 7 °C София 7°C - разкъсана облачност Велико Търново 7 °C Велико Търново 7°C - предимно ясно Пловдив 9 °C Пловдив 9°C - предимно облачно Варна 9 °C Варна 9°C - предимно облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - предимно ясно

Коларов, СЗБ: Да изчакаме до 31-и януари говори, че няма да отворят ресторантите и след това

Правителството не даде отговор кога ресторантите ще заработят отново
пропускане
25 сИкономика 501 Ивана Иванова

Ресторантьорите организират национален протест на 27-и януари пред Министерски съвет в София. Това се случва след като правителството не даде отговор кога браншът ще заработи отново. 

"На срещата, която се проведе с бранша и всички ресорни министри, заедно с доц. Ангел Кунчев, ни беше обещано, че днес на заседанието сутринта ще бъде решено какво ще се случи след 31-и януари със затворените бизнеси и най-вече с нашите обекти. Пуснахме писмо със стачна готовност, за да подканим и да кажем, че нямаме вече време и нашите членове не са готови да чакат повече, тъй като стоят затворени достатъчно дълго време и стоят без пари, и без абсолютно никакви средства", коментира председателят на Сдружението на заведенията в България Емил Коларов

По думите му това с изчакването до 31-и януари говори, че няма да ни отворят и идеята е да стоим и да чакаме. "За нас е необяснимо поради каква причина само нашият бранш е затворен, заедно с моловете и фитнесите, въпреки че фитнесите казаха, че ще ги отворят сега в началото на февруари. Това е абсолютна дискриминация в нашия бранш.

Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията обявиха, че за тях основният дълг и отговорност е да защитават интересите на бранша, затова са насрочили този протест.

"Не разбираме защо ресторантите в хотелите могат да работят, а ресторанта извън хотела или пред хотела не може. Като дори смеем да твърдим, че в ресторантите извън хотелите е много по-безопасно, защото клиентелата там е почти една и съща, докато в хотела се събират хора от различни краища на страната, включително и чужденци. Ресторантите в хотели работят повече от месец и няма никакво повишаване на заболелите, а напротив - тя пада", коментира той.

По повод недоволството на бранша премиерът изтъкна, че само 6300  от 30 000 регистрирани в ресторантьорския бранш са подали заявления за подпомагане.

"При близо 30 000 обекта основният проблем е, че за всички мерки досега, включително и за тази, водещото условие, за да може да кандидатства една фирма е: кодът на икономическата и дейност (КИД) да е такъв на затворен бизнес. Това означава, че трябва да бъде ресторантьорство. Ако ресторантът или заведението, се стопанисва от фирма, чиято основна дейност е друга, тогава не можете да се възползвате от нищо", обясни Коларов и добави, че други фактори са дребните условия с малък шрифт, които автоматично изхвърлят от борда голяма част от фирмите и не на последно място е, че ресторантьорите са загубили доверие, че ще бъдат изплатени тези пари.

"За персонала положението е още по-трагично, защото тези прословути 24 лв., които трябваше персоналът да вземе за ноември, ги взе в средата на януари. Преди една седмица започнаха да се получават средства в по-малките населени места, а в София и по-големите градове нямаме информация някой нещо да е получил. Социалният министър Деница Сачева ни обеща, че ще се обърне повече внимание на мярката", обясни той. 

По думите на Коларов единственото им условие е да ги оставят да работят. Ако протестът не изиграе своята ролята, ресторантьорите са готови да отворят врати в разрез на заповедта на здравния министър.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!