София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Конфедерацията на туристическия бизнес: Ще бъдем участник в настоящата предизборна кампания

По думите им те са готови да сътрудничат на правителството
3 мЕвроком 243

Представените на тази маса организации, като леглова база и места за хранене и развлечение представляват голям дял от икономиката в страната. Готови сме да сътрудничим на правителството. Организацията не си поставя никакви политически цели, а имаме въпрос към политиците: Какво Вие мислите да направите, как ще управлявате сектори в икономиката, за да постигнете това, от което ние се нуждаем. Това коментира председателят на Конфедерация на Българския Туристически Бизнес доц. Румен Драганов.

"Конкретната ни и краткосрочна цел е да съдействаме на правителството за спасяване. Ние ще бъдем активен участник в настоящата предизборна кампания, но не като политически субект. Надяваме се в 45-то Народно събрание и в ресорното министерство да създадем Национална туристическа организация. Това е модел, който е доказал своята виталност в много страни", допълни Мартин Захариев.

"Все повече се вижда, че заведенията за обществено хранене и развлечение имат място в икономиката на държавата. В тези заведения има много голям процент заети хора, съответно млади, които са оставени без право да упражняват професията си и са останали без доходи. Ние ще се борим хората, които са останали без работа да получат своите компенсанции. Светът вижда нещо невиждано досега и туризмът е затворил", допълни Павлин Петров от Българската асоциация на заведенията.

"Водени от принципа, че единството е основа за преодоляване на всяка една криза учредихме Конфедерация на Българския Туристически Бизнес, в чиято основа са водещите браншови организации в сектора на туризма, ресторантьорството, конгресната и събитийна дейност. Още утре ще оповестим целите и първите стъпки в търсеното на отговорни решени", пише директорът на НДК Боби Велков, един от членовете.

Сред учредителите са Сдружение „Българско конгресно бюро- БКБ“, на което НДК е ротационен председател, Сдружение „Българска асоциация на заведенията“, Сдружение „Сдружение на заведенията в България“, Сдружение „Български туристически съюз“, Сдружение „Българска туристическа камара“ и Сдружение „Национален борд по туризъм“.

Ще бъдат представени целите на конфедерацията. Участниците ще отговорят и на актуални въпроси в областта на туризма.