Начало Новини Предавания На живо

Красимир Каракачанов: Политиката на Скопие спира македонските граждани към ЕС

„На тях им е ясно, че в следващите 6 месеца няма да се постигне напредък"
52 сЕвроком 123

Не е България тази, която спира Македония, политиката на управляващите в Скопие спира македонските граждани към ЕС. Това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

По думите му на управляващите в югозападна ни съседка им е ясно, че не може да бъде постигнат напредък в следващите 6 месеца и очакват Словения да поеме председателството на Съвета на ЕС, правителството в България да се смени, а в САЩ да започне да функционира новата администрация.

„На тях им е ясно, че в следващите 6 месеца няма да се постигне напредък, тъй като Португалия не си е поставила като приоритет разширяването на ЕС на територията на Западните Балкани. Те разчитат на това, че в тези 6 месеца, докато тече Португалското председателство, в България ще има избори, ще има ново правителство. В същото време ще се смени администрацията във Вашингтон. Те разчитат на новата администрация и новия американски президент. Тя ще влезе във функции до края на юли. Смятат, че след юли, когато дойде Словенското председателство, а Словения е „за“ и безрезервно подкрепя Северна Македония за ЕС, ще успеят да реализират натиск според техните разбирания – тоест компромис от страна на България, обаче ум ги лъже, защото няма как“, подчерта Каракачанов.