София 1 °C София 1°C - лека мъгла Велико Търново -1 °C Велико Търново -1°C - мъгла Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - разкъсана облачност

Кремъл с коментар за ареста на Навални: Това е абсолютно вътрешен въпрос

„Това не е ситуация, която изисква специално внимание от президента“
8 сПолитика 341 Боряна Райчева

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков коментира ареста на Алексей Навални след завръщането му в Русия от Германия. Според помощника на държавния глава твърдението на Навални, че Путин се страхува от него „са пълни глупости“.

Тъй като говорим за гражданин на Руската федерация, в този случай наличието на искове срещу него във връзка с неспазване на законовите правила нямат нищо общо с президента на Русия. Няма нужда да го свързвате с президента. Различните твърдения за това, че някой се страхува от някого, са абсолютни глупости “, добави Песков.

На въпроса: ще наблюдава ли Путин Навални и спазването на правата му, Песков отговори „не“.

Това не е ситуация, която изисква специално внимание от президента. Правата на всички граждани са гарантирани от закона на Руската федерация, разбира се, ще бъдат и в този случай. Не възнамеряваме да вземем предвид международното мнение в този случай “, каза той.

Песков каза още, че в Русия чуват искания от чужди страни с молба да освободят Навални, но "няма да ги вземат предвид".

Не можем и няма да вземем предвид тези изявления. Говорим за факта на неспазване на руския закон от гражданин на Русия. Това е абсолютно вътрешен въпрос и ние няма да позволим на никого да се намесва в него и не възнамеряваме да изслушваме такива изявления “, продължи той.

Освен това президентският прессекретар нарече призивите на Навални да излезе на улицата „тревожни“ и подчерта, че тези изявления могат да бъдат анализирани за призиви за нещо незаконно. Кремъл не се страхува от масови протести, подчерта Песков.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!