София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Кузман Илиев: Ще видим забавяне на растежа на цените в магазините

"Ще можем да купуваме все по-малко въпреки това, защото доходите ни ще нарастват с все по-бавен темп"


Ще видим забавяне на растежа на цените в магазините. Ще можем да купуваме все по-малко въпреки това, защото доходите ни ще нарастват с все по-бавен темп, дори може да стагнират. Вече виждаме симптомите на тежка стагнация, почти рецесия.

Това заяви в ефира на Нова телевизия икономистът Кузман Илиев. Според него икономическият растеж е бил илюзия.

"Започва забавяне на икономическата активност, а приходите на компаниите започват да спадат. Това води до уволнения или намаляване на заплати. При нас това ще дойде впоследствие, с около шест месеца закъснение след Германия. За месец и половина с 20% нефтът се е оскъпил, това идва по колонките и в магазините. Има забавяне не само на износа, но и на вноса. Можем да планираме повече и да лобираме проблемът в Черно море бързо да се реши. Не трябва да има дефицит през следващата година, нито МРЗ да е 50% от минималната. Лихвите за фирмите тръгват нагоре, работят в среда на несигурност'', уточни Кузман Илиев.