София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Кючюк: България изостава пагубно по ПВУ

''Темите за еврозоната и Шенген трябва да бъдат много високо в дневния ред''

11 дниПолитика 7 Кристияна Стефанова

„До този момент България се е възползвала много малко от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Последният транш е от декември месец 2022 година и е 2,7 млрд., през следващите две години не сме получавали пари -  към днешна дата това е първият и последен транш за страната ни.“ Това заяви пред студенти евродепутатът Илхан Кючюк, по време на публична лекция в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Той бе поканен да изнесе пред студентите на университета лекция на тема "Quo Vadis, Europa?“.

Кючюк сподели, че са необходими важни решения, които да гарантират, че Съюзът може да работи като едно цяло. Той бе категоричен, че след предизвикателствата от последните години, ЕС е научил урока си, че политиката на консенсуса трябва да взима превес. По думите му бъдещите членове на ЕП трябва да настояват България да има гъвкавост, за да може средствата, които са били заделени първоначално по Плана за възстановяване и устойчивост да стигнат до страната ни.

„Необходими са повече усилия за приемането на България в еврозоната, защото конвергентният доклад няма да бъде добър поради пропускането на много възможности. Темите за еврозоната и Шенген трябва да бъдат много високо в дневния ред на българския политически дебат след изборите.“, категоричен бе евродепутатът.