София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Легализират марихуаната за лична употреба в Австралия

Всеки жител ще може да притежава до 50 грама марихуана

Легализират марихуаната за лична употреба в Австралия

Всеки жител ще може да притежава до 50 грама марихуана

8 месецаОбщество 4 Боряна Райчева


Австралийската столица Канбера ще стане първият град на страната, който легализира марихуаната след забележителен вот във вторник вечерта.

Законодателите в австралийската столична територия гласуваха законопроект, който позволява на хората на възраст над 18 години да притежават и отглеждат марихуана за лична употреба.
Новият закон трябва да влезе в сила от 31 януари 2020 г., съобщи държавната телевизия ABC, цитирана от CNN.

Според новите разпоредби жителите на територията - която е дом на столицата - ще могат законно да притежават до 50 грама (1,76 унции) марихуана и да култивират до две растения на човек или четири на домакинство.

Промяната прави Австралийската столична територия (ACT) първата от шестте щати и две основни територии на Австралия, която легализира марихуаната за лична употреба.

Новият закон на територията обаче противоречи на националните закони за наркотиците, приети от парламента на Австралия, които забраняват притежаването на марихуана.

Според ABC е възможно тези закони да могат да отменят новия закон.

Не за първи път законите на ACT са в противоречие с националните закони. През 2013 г. АСТ легализира еднополовите бракове - но този акт бе отхвърлен с решение на най-висшия съд в Австралия, който постанови, че законодателството на АСТ е в несъответствие с националния закон.