София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Лекар: Проблемите, свързани с електронните рецепти, не са решени

„Не е възможно да се работи по тази административен начин''

1 месецЗдраве 36 Марияна Стойчева

За новата надежда в медицината, болестите, които са актуални за сезона , но и за електронните рецепти, които отново събудиха тревогите на медиците.

Не е възможно нещо да съществува само на електронна рецепта и да го няма на хартия. Какво се случва, когато има срив в системата и трябва да се изчака връзката да бъде възстановена, а пациентът чака лекарство? Това попита общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова. Според нея проблемите, за които се говори вече 4 месеца, свързани с електронните рецепти, не са решени. „Нека да има възможност да се изписват хартиени рецепти, когато няма възможност да се изпише електронна”, уточни тя пред NOVA.

Тя добави, че решението за евтини лекарства за сърдечно-съдови болести е довело до огромни опашки пред кабинетите. „Проблемът идва от там, че безплатното лекарство не може да съществува на една рецепта с лекарство, за което трябва да се плати, а медиците в момента трябва да преработят всички рецепти”, обясни тя.

„Не е възможно да се работи по тази административен начин. Не трябва да се вкарват безумни административни тежести”, каза още медикът.

Гергана Николова добави, че покритието в България на задължителните ваксини, за миналата година, е 93%. Тя призова хората да не вярват на лъжливи реклами в интернет, в които медици рекламират лекарства със своите лица. Не се заблуждавайте, използват се имена на хора, без тяхно съгласие”, допълни тя.