София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Любомир Дацов: За пръв път виждам да се правят преговори без сметки

Според него пари в бюджета има
23 мИкономика 387 Николай Трифонов

„Така, както заявиха по време на преговорите, намеренията за увеличаване на различни разходи в различни сфери, тези увеличения изобщо не са временни. Аз за първи път виждам такива преговори, които да се правят без сметки. Там нямаше изчисления, нямаше остойностяване на мерките, които предложиха отделните партии. Това е доброто желание на всеки един да се случи някакъв тип политика, без да има изчисления". Това заяви бившият заместник-министър на финансите Любомир Дацов в ефира на БТВ.

Той съобщи, че бюджетът е с 570 милиона лева превишение, което се дължи на добрите приходи.

"Пари в бюджета има, но самото оповестяване на нещата ми се струва малко сбъркано. Бюджета има друго предназначение, той осигурява услуги. Дискусията трябва да е за това как чрез бюджета да получаваме по-добри услуги. А такава на тема какво се получава срещу тези публични финанси не се състоя", коментира Дацов.

Бившият заместник-министър е на мнение, че повод за притеснения относно парите за догодина няма.

"Няма логика да се говори за бюджет с дефицит догодина. Всички показатели, включително и на Европейската комисия (ЕК), сочат, че не може да се говори за криза. Реалистичният бюджет за следващата година е около нулата, тоест балансиран."

Според Дацов, ако увеличението на минималната заплата е еднократно това няма да доведе до отрицателни последици.

"При мнократното увеличение на минималния доход се получава така, че хората без образование и предлагат некачествен труд достигаг тези, които са с образовиние и нормална работа"

Дацов е на мнение, че минималната работна заплата трябва да се премахне и да е по договаряне, защото иначе с административното увеличение всяка година просто се въртим в кръг.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!