София 25 °C
Велико Търново 28 °C
Пловдив 27 °C
Варна 22 °C
Бургас 23 °C
Начало Новини Предавания На живо

Любомира Ганчева: Управлението на енергетиката е непоследователно, без експертиза, некадърно

"Престъпен е начинът, по който се управлява сектор „Енергетика“

Любомира Ганчева: Управлението на енергетиката е непоследователно, без експертиза, некадърно

"Престъпен е начинът, по който се управлява сектор „Енергетика“

7 сПолитика 1317 Мирослав Митков


Престъпен е начинът, по който се управлява сектор „Енергетика“. Това заяви пред медиите заместник-председателят на ПП АБВ Любомира Ганчева и добави, че е крайно време е тези, които управляват сектора - правителството на Борисов, министърът да си дават сметка, че енергетиката е системно ограбвана, тя се намира във фаза на разпад и нищо не може да спре този процес. 

„Явно те си дават сметка, че тяхното време наближава, защото все още енергийната стратегия на България за 2021 година я няма, няма планове за българската енергетика. Аз разбирам, че вероятно управляващите знаят, че през януари месец 2021 г. те няма да ръководят, но все пак всички ние, които сме останали трезво мислещи и се интересуваме какво ще се случи на следващия ден след управлението на Бойко Борисов, си задаваме въпросите - има ли енергетика в Република България. Ако караме по начина, по който се случва в момента, отговорът клони по-скоро към „не“.

Ганчев коментира, че ръководството на „Булгартрансгаз“ оценява добре собствената си дейност, но удобно забравя да даде отговор на въпросите, които от ПП АБВ им бяха зададени през декември 2019 година, един от които е свързан с развитието по строежа на „Балкански поток“. 

„Забравят да отговорят и на въпроса защо строежът на един газопровод, за който АБВ сигнализира прокуратурата, за две години се увеличава с 10 млн. лв., които ще платим всички ние през нашите данъци. В неделя рано сутрин на популярен сайт, който се занимава с енергетика, беше публикуван отчет за дейността и хвалби и прекрасни оценки - ръст на приходите за първото шестмесечие за отчета на дейността на „Булгартрансгаз“, който все още не е публикуван нито на сайта на компанията, нито на сайта на държавната компания-майка БЕХ. Тук е моментът да попитаме този пиар освен, че явно бърка неделята, в която трябва да публикува информацията, дава ли си сметка по какъв начин и по какъв начин се представя управлението на „Булгартрансгаз“ и начинът, по който те комуникират техните успехи. Това е еманация на управлението на енергетиката: непоследователно, без експертиза, като се прикриват истините и фактите“. 

Любомира Ганчева подчерта необходимостта от отговори и за аварията на „Балкански поток“ и изрази съмнение, че подобен случай може да се повтори. 

„„Булгартрансгаз“ не отговарят какво се случва със строежа на газопреносната мрежа край Стара Загора. За 11 месеца те нямат предаден 1 километър завършена газопреносна мрежа. Ние всички плащаме цената на тяхната некадърност, нехайност и лошо управление“.