София 8 °C София 8°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - предимно облачно Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - разкъсана облачност Варна 13 °C Варна 13°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Мангъров: Още в началото на пандемията казаха на починалите от COVID да не се прави аутопсия

"Проблемите при ваксините срещу коронавирус е не, че са лоши, а че не са изпитани"
3 мЗдраве 9870

Нe мoгa дa oтгoвoря зaщo нe ce прaвят aутoпcии нa зaгинaлитe oт кoрoнaвируc. Нo в нaшaтa бoлницa нитo eдин пaциeнт, cтигнaл дo лeтaлeн крaй, нe e aутoпcирaн. Имаше един случай, в който пациента почина за 1 час от постъпването в болницата, а близките искаха да бъде аутопсиран, но просто в София не намериха патоанатом, който да го аутопсира. Тoвa зaяви инфeкциoниcтът дoцeнт Aтaнac Мaнгърoв в изкaзвaнe прeд пoдкacтa "Пoпрaвeтe мe, aкo грeша" в Ютуб.

"Още от самото начало се казва, че тези болни не трябва да се аутопсират, защото било много заразно и може да се заразят патоанатомите, които правят аутопсията, като че ли това е единственото инфекциозно заболяване, което стига до патоанатомията, а и тези болни трябва да бъдат погребвани в затворени, цинкови ковчези, насипани с негасена вар, както се прави при починалите от антракс, от особено опасни инфекции, които е напълно излишно. СЗО каза, че няма да се изследват антителата, а само антигените. Ще се проверява само дали човекът отделя вируса в момента. До ден днешен никъде не е направено едно сероепидемиологично проучване какъв е процентът на хората с антитела, които са прекарали вируса", коментира Мангъров.

По думите му ваксината е най-добрият начин за справяне с пандемията. "Проблемите при ваксините срещу коронавирус е не, че са лоши, а че те не са изпитани по правилата. При положение, че те не са изпитани няма значение какъв е процесът им за изработка", каза още инфекционистът.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!