София 1 °C София 1°C - лека мъгла Велико Търново -1 °C Велико Търново -1°C - мъгла Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - разкъсана облачност

Маноил Манев: В Чехия е бил задържан братът на депутата от БСП Георги Стоилов

Депутатът от ГЕРБ обърна внимание, че Николай Банев е бил спонсор на събиранията на Бузлуджа
11 сПолитика 6709 Мирослав Митков

В Чехия е бил задържан братът на депутата от БСП Георги Стоилов - от БСП нищо ново не са научили и нищо старо не са забравили.

Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Маноил Манев в декларация от името на група.

"Вчера стана ясно, че на 2 февруари 2021 г. в изпълнение на издадено от специализираната прокуратура на европейска заповед за арест в Чехия е бил задържан Илия Стоилов. Илия Стоилов е брат и съдружник на депутата от БСП Георги Стоилов, дарител на партията БСП по време на изборите през 2017 г. През 2020 г. Стоилов беше осъден задочно на 7 години лишаване от свобода за това, че е ръководил организирана престъпна група", заяви Манев.

Маноил Манев изтъкна, че след изчезването на брат си Георги Стоилов обяснил, че не се крие от правосъдието, а се лекува в чужбина.

"Днес става ясно, че това е лъжа. Още през 2017 г. от парламентарната трибуна групата на ГЕРБ призовахме БСП да се разграничи от своя депутат и да поиска оставката му. Вместо това получихме отговор, че всеки е невинен до доказване на противното. Днес Илия Стоилов е осъден и задържан. Каквото и решение да взема БСП оттук нататък - то ще бъде закъсняло", заяви още депутатът от ГЕРБ.

Той припомни, че много депутати от ГЕРБ само за съмнения са подавали оставки. "Вие предпочетохте обратното - цялата ви партия да носи отговорност за Илия Стоилов. Времето е най-добрия съдник за едно или друго политическо решение. В края на настоящия парламент ние имаме очи да застанем пред своите избиратели и с добрите неща, които сме направили, и с грешките, които сме направили. Вие предпочетохте да се занимавате с компромати и черен пиар, от тази позиция да се държите като непогрешими", изтъкна още Маноил Манев.

По думите му този факт не е в състояние на да накара БСП да признаят, че са сбъркали като са го номинирали и защитили.

"Това гарантира, че подобни грешки ще бъдат повтаряни и все повече ще се превръщат в начин на поведение на вашата партия. Затова и не е учудващо вашият лидер във Варна Борислав Гуцанов, който сам по себе си е достатъчно спорна фигура, е решил да номинира за член на РИК Николай Николаев Банев. Николай Банев е син на небезизвестния и сочен за олигарх, който носи същото име бизнесмен. Тази кандидатура идва да покаже, че нищо ново не сте научили и нищо старо не сте забравили", заяви още Манев.

Депутатът от ГЕРБ обърна внимание, че Николай Банев е бил спонсор на събиранията на Бузлуджа през първите 20 години след 1989 г., днес е в ареста и очаква своята присъда. "През това време небезисвестният Гуцанов предлага синът му да гарантира честността на предстоящите парламентарни избори. Вие имате право да взимате вашите вътрешнопартийни решения и ние нямаме никакво намерение да ви даваме съвети в една или друга посока. След подобни решения и след подобна партийна история, вие нямате никакво право да се държите като стожери на морала в политиката. Нямате право, защото не притежавате смелостта да се променяте и да осъзнавате грешките си", заяви още Манев.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!