София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

"Марица-изток" 2 с 600 млн. лв. задължения към БЕХ

Енергийният министър ще иска увеличаване на капитала

"Марица-изток" 2 с 600 млн. лв. задължения към БЕХ

Енергийният министър ще иска увеличаване на капитала

8 месецаПолитика 17 Боряна Райчева


Задълженията на дълржаният ТЕЦ "Марица -Изток" 2 към Българският енергиен холдинг към момента са малко над 600 милиона лева, призна в ефира на Българското национално радио енергийният министър Теменужка Петкова. 
 
Петкова обясни, че именно тези огромни задължения са причината ресорното министерство да иска увеличаване на капитла на дружеството. Задълженията пък били натрупани заради основно заради закупуването от БЕХ на  вредни емисии.
 
Дали такова увеличение на капитала ан дружеството е възможно ще стане ясно през октомври, когато от Европейската комисия ще отговорят- разрешават ли го, или не.
 
Теменужка Петкова коментира и развалянето на договора на БЕХ с ТЕЦ Марица-Изток 3, както и последиците, които ще призтекат от това.
Тя припомни, че заедно с вицепремиера Томислав Дончев и финасовият министър Владислав Горанов имат мандат от правителстовото да водят такива преговири за прекъсванета на договора за икупуване на ток именно от тодзи доставчик.
 
"Мотивът да се тръгне в тази посока е анализът на нашия консултант, че двете американски централи е предоставяна нерегламентирана държавна помощ.", припомни Петкова.