София 5 °C София 5°C - ясно небе Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - облачно Пловдив 7 °C Пловдив 7°C - разкъсана облачност Варна 6 °C Варна 6°C - предимно облачно Бургас 8 °C Бургас 8°C - разкъсана облачност

Марияна Николова: Вече започна сертифицирането и изпитването на машините за изборите

Вицепремиерът обясни, че предстои да се направи демонстрация на начина, по който работят тези машини
6 сПолитика 358 Златина Петкова

„Отговорните институции вече започнаха работа по сертифицирането и изпитването на машините. Всички участници в процеса искаме да бъдем сигурни в тяхната експлоатация и надеждност и аз вярвам, че и трите сертифициращи и изпитващи органа - Държавна агенция „Електронно управление“, Български институт по стандартизация и Български институт по метрология, ще свършат отговорно своята работа", заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред БНР. 

„Когато проверката на машините приключи, ще се направи демонстрация на начина, по който се действа с тях и се отчитат резултатите", допълни тя.

Министър Николова коментира, че качествата на машините не се променят от факта дали са в държавен или в частен склад, когато те се охраняват от жандармерията. И допълни, че това е митнически склад, следователно се намира под специален разпоредителен режим, определен от държавата. „До него няма и не се допуска неоторизиран достъп", категорична беше вицепремиерът.

Относно здравния протокол за провеждането на изборите министърът заяви, че той вече е утвърден. „Важни са както здравето и живота на хората, така и свободният избор", каза вицепремиерът. И уточни, че е важно гражданите да се чувстват защитени и спокойни, когато отиват да подадат своя глас. По думите ѝ, вече тече и ваксинацията на членовете на изборните комисии.

Вицепремиерът коментира и развитието на сектор „Туризъм". „В последните седмици ситуацията в отрасъла се подобри значително", каза тя и цитира данни, според които от 1 декември 2020 г. до средата на февруари 2021 г. в местата за настаняване в България са пренощували над 550 000 туристи. От тях българските туристи са над 480 000, а чуждестранните гости близо 70 000, като те са предимно от Румъния, Турция, Украйна, Германия, Сърбия.

По думите на министър Николова, възстановяването на свободен туристопоток и безопасно и безпроблемно пътуване е в основата на осъществяването на туристически дейности и е важно да се предприемат действия за сключване на двустранни споразумения за установяване на „зелени коридори“ с редица ключови за България пазари като Израел, Турция, Русия, Гърция, Полша, Украйна, Молдова, Чехия, Словакия, Германия и Великобритания.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!