София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Марсоходът на НАСА извлече кислород от атмосферата на Марс

„Такива устройства могат един ден да осигурят на астронавтите въздух, който да дишат"
19 сОбщество 298

За първи път марсоходът Perseverance успя да получи кислород от атмосферата на Марс. Това беше възможно благодарение на експерименталния инструмент Moxie. Според НАСА „демонстрацията на тази технология тепърва започва“. Експертите смятат, че в бъдеще този метод може да позволи „получаване и съхраняване на кислород на Марс“, което ще бъде полезно за пилотирани полети до тази планета.

"Такива устройства могат един ден да осигурят на астронавтите въздух, който да дишат", - отбелязват в НАСА. От космическия отдел уточниха, че са получили "около 5 грама" кислород, което би било достатъчно за един астронавт да диша 10 минути. Смята се, че с Moxie може да се произвежда "до 10 грама кислород на час".

На 18 февруари марсоходът Perseverance кацна на Марс в близост до кратера Jezero. Експертите на НАСА очакват да използват марсохода, за да открият следи от съществуване в далечното минало от живота на Марс.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!