София 8 °C София 8°C - облачно Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - лека мъгла Пловдив 11 °C Пловдив 11°C - мараня Варна 9 °C Варна 9°C - облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - облачно

Мартин Владимиров: Кризата с газа ще намери трайно решение с намаляване на потреблението му

Таван на цената не може да реши енергийната криза, заяви експертът

12 сИкономика 411 Николай Парашкевов

Таван на цената на газа не може да реши енергийната криза.

Това заяви пред БНР Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията. 

"Причината е, че подобна мярка би подкопала основите на функционирането на европейските енергийни пазари, либерализацията и интеграцията на пазарите и всъщност няма да проработят. Тези тавани не могат да решат енергийната криза. Упорството на ЕК и специално на Фон дер Лайен може да доведе и до нейния момент на Лиз Тръс, т.е. отиваме към един доста сериозен икономически колапс в област енергетика, ако се предприемат действия, които реално могат да окажат такова влияние върху европейските енергийни пазари, че в началото на пролетта да нямаме достатъчно газ да напълним газохранилищата", заяви той.

По думите му при налагане на таван на цената на газа много трудно ще може да се привлекат доставки на втечнен природен газ от САЩ и други страни.

Най-адекватният отговор на кризата с доставките на природен газ в Европа е чувствително намаляване на потреблението му, категоричен е Мартин Владимиров.

Според него това би се явило "естествена спирачка, таван" за цената на природния газ и няма да се създадат изкривявания, които да подтикнат доставчиците да се пренасочат към други части на света.

"Тази година Европа е свила търсенето с около 26% до момента, което е и причината да сме в сравнително спокойна ситуация на пазара в момента. Догодина обаче инстинктът за по-голямо потребление, особено при индустрията, ще се събуди отново, но тогава вече няма да има достъпа до допълнителни количества от всички направления и Европа много по-трудно ще напълни хранилищата, без да предложи свръх висока цена на производителите на втечнен природен газ. Вероятно най-сериозна криза ще се усети в периода април – юни догодина, когато хранилищата ще са доста по-изпразнени и ще започне периодът на пълненето им, но без яснота откъде ще дойде достатъчно газ", коментира Владимиров.

Той очаква "едно необичайно лято през 2023 г., през което цените отново да достигнат много високи равнища".

"Структурата на газовия пазар в Европа се оформя по различен начин. Вероятно ще е базирана на едно постоянно търсене на допълнителни количества на всякаква цена", коментира той.

По думите му предложението за таван на цената на газа е много по-високо от сегашните цени, но то е във връзка с очакваните равнища на цената догодина.