София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Мед. сестри: Хората така и не се ядосаха на здравната система, сега и те ще страдат (ВИДЕО)

Коментар в ефира на "Честно казано с Люба Кулезич"
7 мЕвроком 655

Нали всички в здравната система за това са се борили. Да има печалба за търговското дружество, да има хоспитализации. Лошото е, че е само едно заболяване - COVID-19 и всички други заболявания отиват на заден план. Лошото е, че това, за което всички са се борили и преди пандемията се налагаше да надписват клинични пътеки, за да източват здравната каса не им се налага. Лошото е, че ние сме тези, които сме на топа, ние сме тези, които ще понесем цялата тежест на всички тези хоспитализирани пациенти. Това коментира медицинската сестра Мая Илиева в ефира на "Честно казано с Люба Кулезич". 

Реанимационната сестра от софийската белодробна болница Ася Новкова коментира, че болните от коронавирус са прекалено много. "Поради тази причина във всяка болница трябва да има 50% легла за ковид. Друг е въпросът дали персоналът е компетентен. В момента в моята болница има 8 болни в реанимация, а имаме разкрити 5 легла. 1000 лв. е моята заплата, но те не отговарят на работата, която ние вършим. За да дойде нов персонал, той трябва да бъде стимулиран. Никой не желае да дойде в реанимация, защото и в други отделения ще получава същите пари. Септември се каза, че ще има 30% увеличение на медици на първа линия, в момента сме ноември, а такова увеличение не сме видяли".

"Тези 80 млн. лв, които се отделят за здравеопазването, са само за времето на пандемията. После пак ще си е същото. Лошото е, че едно е заболяването Ковид, а всички други останаха на заден план. И това, за което всички работеха и източваха здравната каса, сега им се връща като бумеранг. Сега ние пак сме на топа и ще понесем всичко, коментирайки отмяна на задължителната хоспитализация. Какво ли не правихме, качвахме се по перваза на Народното събрание, но хората не се ядосаха на здравната система. След като хората не ни подкрепиха по време на нашите протести, те също ще страдат. Хората трябва да си отварят очите на изборите", завърши Илиева.