София 10 °C София 10°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - разкъсана облачност Пловдив 12 °C Пловдив 12°C - разкъсана облачност Варна 12 °C Варна 12°C - предимно ясно Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

"Медиана": За ново управление без ГЕРБ са 51%, с ГЕРБ под една или друга форма - 21%

Ваксинация срещу коронавиура е повишила оптимизма в обществото
41 сЕвроком 681

Започналата ваксинация срещу коронавиура е повишила оптимизма в обществото, показва проучване на социологическата агенция „Медиана".

Този оптимизъм обаче не се е отразява съществено на оценките за правителството. Те продължават да бъдат подчертано отрицателни.

Проучването е представителна за страната. Направено е по инициатива на самата агенция и финансирано от нея, в периода 22 - 26 февруари.

В анализа на данните от "Медиана" посочват, че неудовлетвореността от управлението провокира силно желание за промяна във властта.

За продължаване на управлението на ГЕРБ под една или друга форма са 21% от избирателите.

За ново управление без участието на ГЕРБ са 51 на сто.

Към момента, месец пред изборите, ГЕРБ увеличава дистанцията с основния си политически опонент и води с 3,3 на сто пред БСП.

Засега само 4 партии могат да бъдат сигурни, че ще преминат 4-процентната бариера за влизане в парламента: ГЕРБ; БСП и "Има такъв народ" и ДПС.

Още 4 формации се намират близо до бариерата и имат реални шансове да влязат в следващото Народно събрание: Демократична България, "Изправи се! Мутри вън!", ВМРО и коалицията НФСБ-Воля.

Така, че следващият парламент може да бъде, както четирипартиен, така и съставен от 8 партии. Това до голяма степен ще зависи от избирателната активност, казват от „Медиана“.

Засега декларираната готовност за участие в изборите изглежда изключително висока - 61 на сто заявяват, че твърдо ще гласуват, а 22 на сто се колебаят.

Същевременно огромна част, приблизително 513 000 от същите тези твърдо решили да гласуват избиратели, заявяват, че все още не са направили окончателно своя избор.

Отварянето на ресторантите и заведенията се приема като цяло позитивно от мнозинството от пълнолетните. Най-въодушевени са младите. 40% от пълнолетните не смятат да се ваксинират срещу Covid-19, 25 на сто ще го направят, а 35% се колебаят.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!