София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Медиците протестират за достойно заплащане днес

Около 7000 души се очаква да излязат на протест

Медиците протестират за достойно заплащане днес

Около 7000 души се очаква да излязат на протест

8 месецаОбщество 6 Боряна Райчева


Около 7000 медицински лица, организирани от КНСБ, се очаква да излязат на протест днес. Те настояват за достойно заплащане на техния тежък труд. Протестът трябва да започне в 11:00 часа на площад "Независимост" в София, пише БГНЕС.

Основното искане на лекарите и медицинските служители е минималната заплата в сектора да започва от 900 лева за професионалистите по здравни грижи в общинските болници; 950 лева за професионалистите по здравни грижи в университетските болници и съответно 1100 лева и 1200 лева начална стартова заплата за лекарите.

Протестната акция има за цел да принуди властите да изпълнят обещанието си за заплащането, което е договорено в колективния трудов договор 2018 за сектор "Здравеопазване".

Декларация с исканията на протестиращите ще бъде внесена в Народното събрание, Министерския съвет, Министерството на здравеопазването и Министерството на финансите.

Българският лекарски съюз и сестрите, които протестират от май и настояват за стартова заплата, равна на две минимални, няма да подкрепят днешната демонстрация.