Местни избори в Русия

Вотът се случва на фона на протести и полицейска репресия

5 месецаПолитика 4

Руснаците гласуват днес на определяните от повечето световни коменатториакто най-важните местни избори в страната. Причината за въжността им е, че те се случват на фона на продължаващи цяло лято протести, организирани от опозиционните партии и потушавани с невиждана от години полицейка репресия.
 
Според   анализаторите резултатите от гласуването днес  ще се наблюдават с голям интерес, тъй като те ще са тест преди парламентарните избори през 2021 г. и доголяма степен ще покажат какво политическо бъдеще се очаква в страната в навечерието на влизането в третото десетилетие на управлението на президента Владимир Путин.
 
Изборите се случват и ден, след като вчера Москва и Киев направиха първата стъпка за разрешаване на петгодишния конфликт помежду им, разменяйки затворниците си.
 
Вотът ще се проведе в 79 региона в Русия, като в столицата и в още 12 града ще се избира регионален парламент, в 17 субекта на федерацията - губернатор, в 3 кметове на региоалните столици, а също има и частични избори за депутати от Държавната Дума, долната камара на парламента в Москва.
 
Най-ожесточената битка ще за московския парламент . Там Около 7,2 милиона души имат право да избират 45 депутати. Пармламентът в оммента е доминиран от управляващата партия „Обединена Русия“.
 
Припомняме, че през последните седмици десетки хиляди души участваха в протестите в Москва с искане за честно гласуване, след като съюзниците на опозиционния лидер Алексей Навални бяха изключени от изборите. Рап звезди и видни блогъри подкрепиха демонстрациите.
 
Полицията отговори с репресия и масови арести, невиждани от 2011-2012-та година насам. За кратко бяха затворени почти всички опозиционни политици, които искаха да влязат в бюлетината в Москва. 
 
Опозиционерът Алексей Навални предложи план за „интелигентно гласуване“, призовавайки московчани да подкрепят онези, които имат най-големи шансове да победят прокремълски кандидати. 
 
От своя страна, адвокатът на Фонда за борба с корупцията на Навални -  Любов Собол, обявила за повече от месец гладна стачка заради изключването й от бюлетината и превърнала се така в една от най-ярките опозиционни звезди, се обърна към симпатизантите си с думите „Умното гласуване“ е протест."
 
 

ОЩЕ ОТ Политика

Емил Димитров: Въвеждаме нови мерки срещу нелегалния боклук

Гранични пунктове, джипиеси и кодове за рискови стоки са някои от промените

6 чПолитика

Елизабет II подписа закона за Brexit

Brexit е насрочен за 31 януари

6 чПолитика

Менда Стоянова: Лотарията e хазарт и заблуждава пенсионерите, че ще станат милионери

"Българските граждани са дали над 1 милиард лева за талончета"

6 чПолитика

Българският президент се срещна с албанския си колега

Поводът- 75 години от освобождаването на евреите от “Освиенцим”

7 чПолитика