София 8 °C София 8°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - предимно облачно Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - разкъсана облачност Варна 13 °C Варна 13°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Методи Андреев: Готвят ново дране на хората чрез паспортизацията на сградите (ВИДЕО)

По думите му консултантски фирми, близки до властта, ще печелят обществени поръчки
45 сОбщество 767

Нищо лошо няма в паспортизацията, лошото е начинът, по който се противопоставя на хората. За първи път през 2006 г. се споменава за технически паспорт. Проблемът идва от политиците, които управляват по онова време - БСП. Те се намесват в Наредба Н5, която постановява, че всички паспорти трябва да бъдат задължително изпълнени, но изведнъж излиза, че Чл.2 е в изключително противоречие с Параграф 5. В Чл.2 се казва, че това се случва когато има завършен нов строеж и когато има обследване и необходимост от обследване на сграда. А изведнъж Параграф 5 казва, че е задължително за всички сгради. Това коментира бившият депутат и строителен инженер Методи Андреев в ефира на "Честно казано с Люба Кулезич".

Декември 2022 година е крайният срок, в който сградите в страната трябва да имат изготвени технически паспорти. Удължаване на срока този път няма да има. Ако след изтичането на крайния срок дадена сграда няма изготвен такъв паспорт, кметът на общината ще възложи изготвянето му, а собствениците ще трябва да заплатят процедурата.

"Този начин на кампанийност е изключително вреден за паспортизацията. Твърдя най-отговорно, че за всички технически паспорти, за въпросните едропанелни сгради, които ГЕРБ се опитаха да санират, нито един един от тези обекти няма истински технически паспорт. Това една бутафория, това са едни консултански фирми, близки до властта, които ще спечелят обществени поръчки за всичко, за което се говори в техническия паспорт", коментира Андреев.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!