София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Мицковски: Гоце Делчев и езикът са македонски

"ВМРО подкрепя всичко, което е добре и за Македония, и България“

6 месецаОбщество 116 Боряна Райчева


Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски не даде ясен отговор на въпрос на журналист дали одобрява договора с България, след като на среща с лидера на кабинета в София Бойко Борисов заяви, че не се колебае да подкрепи добросъседското споразумение. Мицковски обаче бе категоричен, че „Гоце Делчев и езикът са македонски“, отбелязва електронното издание на скопския вестник „Вечер“.

„Нашата позиция е известна, тя е непроменена, многократно повтаряна в миналото и като политическа партия, като ВМРО-ДПМНЕ. Моето изявление бе, че ВМРО-ДПМНЕ и аз лично подкрепяме всичко, което е добре и за Македония, и за България", подчерта председателят на ВМРО.

"Имахме конструктивна среща с г-н Борисов, обсъждахме изграждането на магистрали, железопътни линии, железопътни връзки между двете страни. Говорихме за енергийните връзки, задълбочаване на научното сътрудничество между университетите на двете страни, говорихме за по-бързото засилване и отваряне на граничния пункт „Клепало“. Всичко това е добро както за гражданите на Македония, така и за гражданите на България", допълни той.

Мицковски припомни, че македонският език е кодифициран и международно признат през 1977 г. По думите му нито той, нито ВМРО-ДПМНЕ имат дилеми с историческата фактология.