София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 9 °C Велико Търново 9°C - ясно небе Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 3 °C Варна 3°C - мъгла Бургас 3 °C Бургас 3°C - лека мъгла

Михайлов от БСП към Дариткова: Аз съм онемял от 4 години безвремие в здравеопазването

Парламентът прие промени в Закона за здравното осигуряване на първо четене
пропускане
12 чПолитика 15394 Ивана Иванова

Парламентът прие промени в Закона за здравното осигуряване на първо четене. "За" законопроекта гласуваха 92 народни представители, "против" - 45и "въздържали се" -8, което бяха приети.

Не може да има такова "животно" като промените в Закона за здравното осигуряване. Това каза народният представител от ПГ на "БСП за България" проф. Георги Михайлов по време на дебата по Закона за здравното осигуряване.

"Уважаеми г-н председателстващ, уважаеми колеги, аз наистина съм зашеметен от няколко неща. Ще използвам тук терминологията на колегата Дариткова. Тук беше инкорпориран един доклад. Ние по държавния бюджет такова чудо не сме видели, като по законопроект, който е от половин страница почти и който ни прервръща в неми акционери на една абсолютна безобразница, на създаване на, цитирам Дариткова, на механизъм на механизъма", заяви още проф. Михайлов.

"Аз съм онемял от 4 години в безмълвие, безвремие в здравеопазването. Министерство на здравеопазването, НЗОК и Сметната палата са против този законопроект. Всички са против, цялото общество ни се смее, но ние казваме, че не се отказваме. Искаме да дискутираме въпроса"

"Възразявам срещу спекулациите, че със Закона за здравното осигуряване искаме да контролираме контрола", каза председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на Здравна комисия д-р Даниела Дариткова по време на дебата по Закона за здравното осигуряване.

"След всички гръмки изказвания и не такива по темата, бих искала отново да повторя това, което казах. Идеята за този законопроект беше да се защитят правата на българските пациенти, които са с вродени имунодефицити. Това беше основната причина - грижата за българските граждани.
След това решихме да дадем възможност да се наблюдава този допълнителен механизъм, който кара фирмите при нарастване на бюджетите в три групи медикаменти, да може да се контролира по начин, който от една страна дава финансовата стабилност", каза д-р Дариткова.

"Току-що беше поставен рекорд по най-дългия доклад на комисия, изчетен от трибуната на Народното събрание въобще и антирекорд на предложение, което нарушава три закона, които са основополагащи в законодателството. Предългият доклад, който изслушахме не може да компенсира юридическата несъстоятелност на направеното предложение. Ако това беше целта, не постигнахте тази цел", коментира народният представител от ПГна ДПС и заместник-председател на Народното събрание д-р Нигяр Джафер по време на дебата по Закона за здравното осигуряване.

"Съжалаявам, че трябва да го кажа - ние ще бъдем категорично против направените предложения", каза още Джафер.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!