София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Мими Виткова: Държавните болници са гръбнакът на борбата с COVID-19

Тази теза разви бившият министър на здравеопазването
20 мПолитика 160 Велина Велинова

Трябва да има силни държавни болници, защото частните не могат да се справят с епидемията. Тази теза застъпи Мими Виткова, бивш министър на здравеопазването, гост в предаването "Делници" с Николай Колев. 

 "Пазарът е създаден, за да печели, не за да решава обществени проблеми. Затова държавата трябва да подкрепя здравната система. Болниците са елемент на националната сигурност. Държавата отдавна е абдикирала от провинциалните болници и ги превърна ги в търговски дружества. Пазарните държави не се справиха с епидемията, защото там обществените лечебни заведения са малко ", поясни Виткова. 

Докарахме се до лечение на ковид по телефон, каза още тя. Пациентите постъпват късно в болница. Това е дефект на системата. Как извънболничните специалисти да отсяват пациентите, които са за прием в болница, е важен въпрос, подчерта Виткова. 

На въпрос как приема закриването на Националния оперативен щаб (НОЩ), тя отвърна, че той е необходим. "Друг е въпросът дали е бил винаги адекватен и дали препоръките му се спазваха от политиците", разясни Мими Виткова. 

Относно смяната на директори на болници Виткова коментира, че това е чисто политически акт в пика на епидемията. "Да подменяш капацитети със случайни хора е нелепо", каза Виткова.  "Не мога да разбера целта на тази практика", заяви още тя и допълни, че основният проблем на здравната ни система е липсата на кадри. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!