София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Министър Терзийски: Няма язовири, които да застрашават хората

Той обясни, че общо са обработени 268 сигнала, свързани с метеорологичната обстановка
3 мОбщество 181 Златина Петкова

Вследствие на усложнената метеорологична обстановка през последните дни нивата на реките се повишиха, което наложи извършването на дейности по контролиране и изпускане на част от язовирите. Това информира вътрешният министър Христо Терзийски в парламента, където депутатите изслушват четирима министри във връзка с наводненията у нас през последните дни.

„Падналите значителни количества валежи, както и бързото снеготопене значително усложни оперативната обстановка в областите София, София-област, Перник, Бургас, Смолян, Благоевград, Монтана, Враца и Кюстендил. Снеговалежите в Северозападна България и част от Централна и Южна България предизвика временното и пълно затваряне на пътища и проходи“, каза още Терзийски.

“В резултат на възникналите наводнения са засегнати множество инфраструктурни обекти, обществени и жилищни сгради, дворове и земеделски земи. Създадена е организация за денонощно наблюдение на нивата на язовирите и реките. Към момента няма язовири, които чрез контролирано изпускане, да застрашават живота и имуществото на хората”, информира още вътрешният министър.

Министър Терзийски допълни още, че до момента са отработени 268 сигнала, свързани с метеорологичната обстановка. Въведени са плановете за защита от бедствия, наводнения и снеговалеж. Няма загинали хора.