София 23 °C София 23°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - умерен дъжд Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно ясно Варна 24 °C Варна 24°C - разкъсана облачност Бургас 22 °C Бургас 22°C - предимно облачно

МОН с насоки за подбора на ученици за летните лагери

Продължителността на дистанционното обучение и представянето в учебния процес са сред критериите
1 мОбразование 247 Антоанета Начева

Министерството на образованието и науката ще даде няколко основни насоки, по които да се движат училищата при подбора на учениците за летните пътувания, финансирани от държавния бюджет. Примерни критерии са продължителност на обучението от дистанция, представяне на ученика в учебния процес, социален и/или здравен статус, като те ще бъдат включени в Националната програма "Отново заедно", публикувана за обществено обсъждане до 15 юни. 

На проведеното днес заседание на Отрасловия съвет, социалните партньори поискаха допълнително възнаграждение за ръководителите на ученическите групи в „Отново заедно“.

"Високо ценим труда на педагозите и отчитаме тяхното натоварване по време на тези пътувания. Заплащането в такива случаи обаче е системен, недобре регламентиран проблем, който стои от години и не може да бъде решен в рамките на конкретната национална програма, обясни служебният министър на образованието Николай Денков.

Затова „Отново заедно“ ще се реализира по досегашния ред. Министърът предложи да се работи паралелно по промяна в регламента за възнагражденията при ученически пътувания и по реализацията на новата национална програма, без двата въпроса да са в обща зависимост.

Припомняме, че за „Отново заедно“ са предвидени 15 млн. лв. от държавния бюджет, които ще стигнат за 6-дневна почивка на 30 000 ученици и придружаващи ги педагогически специалисти.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!