София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

Мъж, преструващ се за глухоням, събира помощи от хора в София

От МВР заявиха, че от Първо районно управление е изпратен екип, но не са намерили никого

13 сКрими 354 Антония Лазарова

Мъж, представящ се за глухоням, събира помощи от хора в Борисовата градина в София. Това твърди пред Нова тв Женина Начева, която дарила пари като мислела, че те ще отидат за основаването на нови центрове за хора с подобно увреждане. После обаче видяла, че въпросният човек, се качва в нова, скъпа кола, заедно със семейството си. Оказало се и, че може да говори и чува.

Жената заяви, че е звъняла няколко пъти на 112 и дори е издиктувала номера на автомобила на мъжа. Патрулка обаче така и не дошла.

„Децата ни си играеха, а ние бяхме с приятели. По едно време дойде мъж, който се правеше на глухоням. Показа ни подписка от името на Националния център на глухонемите в България. Пишеше на листа, че събира подписи за това да се направят нови центрове в помощ на хората с увреждания. Имаше колонка, в която трябва да дадеш дарение. Решихме да му оставим пари. Тръгнахме си и видяхме случайно същия човек с жена му и двете им деца да се качват в скъпа кола. Казахме му „Дайте да видим списъка”. Той се направи на глух, но много добре ни разбра. Каза ни, че списъкът е в заведение наблизо и тръгна. През цялото време се оглеждаше дали сме го последвали. Тогава започна да бяга. В този момент разбрахме, че става въпрос са измама. Отидох при семейството му. Жена му твърдеше, че няма мъж и че не разбира какво й говоря. Обадих се на 112 4 пъти, но не дойдоха. Обясниха, че за първи път чуват за случая и ще предадат на полицията”, разказа в ефира на „Здравей, България” Женина Начева.

От МВР заявиха, че от Първо районно управление е изпратен екип, но не са намерили нито потърпевшата, нито въпросното семейство.

„Написах пост в социалните мрежи. Страшно много хора коментираха, че и те са виждали този мъж да обикаля столицата. С мен се свърза дори журналист от Съюза на глухонемите, който ми обясни, че имат достатъчно центрове, получават субсидии от държавата и нямат практика да събират дарения от гражданите”, поясни Начева.