София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

На 109-то място сме по свобода на словото

Страната ни се е изкачила с четири места

На 109-то място сме по свобода на словото

Страната ни се е изкачила с четири места

3 годиниОбщество 5 Боряна Райчева


На 109-то място сме по свобода словото, според класацията на „Репортери без граници“.

В доклада се включени общо 180 държави. България се е изкачила с четири места в индекса в сравнение с миналата година, когато е била на 113-о място. На България е поставена и оценка 35,01.

Оценката на страните, подредени в индекса, се формира въз основа на специална методология. Тя включва няколко критерия, като медийна независимост, самоцензура, плурализъм, законова рамка, прозрачност, качество на инфраструктурата в подкрепа на създаването и изготвянето на новини и информация.

За сформиране на оценката има и въпросник от 87 въпроса, свързани с критериите.
Най-високата оценка е 0, което означава пълна свобода на медиите, а оценка 100 означава тотална липса на свобода на медиите. За сравнение Норвегия, която е начело в индекса, има оценка от 7,60, а страната в дъното на класацията - Северна Корея, която е на 180-о място, има оценка 84,98, тоест няма страна нито с максималната, нито с минималната оценка.

Свободата на медиите преживява "трудна" и "много сериозна" ситуация в 72 от страните, сред които са Китай, Русия, Индия, почти всички страни от Близкия изток, Централна Азия и Централна Америка, както и две трети от страните в Африка.

Медиите са свободни само в около петдесет страни по света - в Северна Америка, Европа, Австралия, южната част на Африка, се посочва още в доклада.