София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 9 °C Велико Търново 9°C - ясно небе Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 3 °C Варна 3°C - мъгла Бургас 3 °C Бургас 3°C - лека мъгла

НА ЖИВО ПО ЕВРОКОМ: Българският Шерлок Холмс, разкрил вероятните отровители на Навални

Христо Грозев прогнозира, че руският опозиционен лидер ще бъде задържан поне 3 години
3 мЕвроком 582

Много е лесно да се докаже, че Путин е знаел за отравянето на Алексей Навални. Питали сме много хора. Всеки един от бившите работещи в системата ни дава един и същи отговор - никой в ФСБ няма право да се докопа до бойно отровни вещества, ако няма втори подпис. Тоест когато операция включва употребата на такова, то трябва още една специална служба да го одобри - службата за охрана на президента. Всеки физически достъп до склада минава през два подписа, включително охранителите на Путин. Следователно няма как той да не знае. Това заяви в предаването "Честно казано с Люба Кулезич" журналиста от разследващия сайт "Белингкат" Христо Грозев, разкрил вероятните отровители на руския опозиционер Алексей Навални.

Разследването е тръгнало от друг случай - този с отравянето на Сергей Скрипал с бойното вещество "Новичок".

"Започвайки с този опит за убийство, бързо открихме кои са лицата, опитали се да ги отровят - двама агенти от ГРУ. Стигнахме до извода, че същият отдел е правил опити за други убийства, дори и в България", посочи Грозев.

От там разследващите журналисти са тръгнали по стъпките на отровата - къде се произвеждат в днешно време подобни вещества.

"Стигнахме до извода, че разработчик е институт в Москва, който под легендата, че произвежда добавки към спортни напитки, е наел всички останали военни изследователи, които са се занимавали с разработката на такива вещества и тези учени общуват с тази група отровители преди пътуването им по света. Тоест - учените общуват с хората от ГРУ", обясни Грозев.

Журналистите са открили множество съвпадения в дните преди пътуването на Навални. По думите на Грозев има доказателства за комуникация между учените и група офицери от ФСБ.

"Когато започнахме да следим тях, видяхме интересна картина. Пътуванията им, винаги по двойки и тройки, са били в горещи части на Русия, но и на други места, по-спокойни. Това съвпада с маршрутите на Навални. Има почти пълно съвпадение - тези хора не са пътували на други места, освен на места, до които е пътувал Навални", посочи Грозев.

"Частни задачи много лесно минават през ФСБ. ГРУ действат по устав и там по-скоро държавният интерес е нарушен, отколкото частния", обясни още журналистът.

 
 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!