София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Над 100 израелски полицаи пострадаха при сблъсъци

Етиопаската общност на протест

14:42 ч. 03.07.2019 г.Общество 12

Най-малко 111 израелски полицаи бяха ранени при сблъсъци с протестиращи членове на етиопската общност в страната. За това съобщи в сряда "Таймс".

Според информацията 47 полицейски служители, 26 протестиращи, девет минувачи и един пожарникар са били отведени в лечебни заведения. Общият брой на пострадалите от двете страни е неизвестен. Според последната информация, 136 души са били задържани в резултат на размириците.

Демонстрантите, повечето от които са от етнокултурната група на Фалаш (етиопски евреи), блокираха снощи главните магистрали на страната, изисквайки край на расизма и "полицейска бруталност срещу членове на общността". В няколко града протестиращите се сблъскаха с полицията.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху написа в Twitter, че "етиопската общност е скъпа за Израел и наистина е изправена пред предизвикателства, които трябва да бъдат решени". В същото време ръководителят на правителството призова демонстрантите да деблокират пътищата и да помнят, че "Израел е правна държава, в която затварянето на пътища е неприемливо и всички трудности трябва да бъдат преодолени в рамките на закона".