София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Над 1000 човека чакат за трансплантации за бъбреци, едва 20 се правят годишно

Това потвърди адв. Николова в предаването „Евродикоф“

Над 1000 човека чакат за трансплантации за бъбреци, едва 20 се правят годишно

Това потвърди адв. Николова в предаването „Евродикоф“

8 месецаПолитика 4 Боряна Райчева


Министерството на здравеопазването вече в продължение на много години не развива дейност по трансплантация и няма никакъв прогрес. Освен, че 18 души чакат за белодробна трансплантация, други трима млади починаха. Това е основна причина някои хора да са здравни емигранти. Хората са принудени да търсят различни методи, защото държавата не им осигурява тези условия. Това каза адвокат Христина Николова в предаването „Евродикоф“ по телевизия Евроком.

Тя обясни, че в България е прието т. нар. „кръстосано донорство“, което според нея е огромна стъпка в нашето законодателство, като поясни, че обаче законът все още не е приет.

„Това дава надежда на хиляди хора да получат шанс за живот. Ако в България се приеме да има кръстосано донорство, човек да може приживе да изрази своята воля, без да се питат роднините след това“, коментира още тя.

Адвокат Николова потвърди, че над 100 човека са в списъците за чакащи за трансплантация на бъбреци, като поясни, че едва 20 такива са извършват годишно.

„Докато обществото не узрее и не проумее, че в България няма да има донорство, трансплантаци и качествено лечение, той не си го изисква и това няма да се случи“, сигурна е тя.