София 3 °C
Велико Търново 8 °C
Пловдив 8 °C
Варна 5 °C
Бургас 7 °C
Начало Новини Предавания На живо

НАП представи още промени по отношение на Наредба Н-18

Ръководството на агенцията беше изслушано в парламента

НАП представи още промени по отношение на Наредба Н-18

Ръководството на агенцията беше изслушано в парламента

1 месецИкономика 338 Ивана Иванова


Националната агенция по приходите представи нови промени по отношение на злополучната Наредба Н-18. След среща на Агенцията с бизнеса е взето решение срокът за отстраняване на технически проблем, преди касовия апарат в обекта да блокира, да бъде удължен от 24 часа, колко е сега, до 72 часа. 

Освен това - касовите апарати ще могат да работят и в авариен режим, когато това се налага - при бедствия, извънредни положения и други. Така фискалните устройства няма да блокират след като загубят връзката с НАП. 

От агенцията ще създадат специализиран сайт само за Наредба Н-18.

С базата данни и с тази информация, която ще дава бизнеса ще работи агенцията. Досега те са получавале тази информация на месечна база. С информацията от опитния файл ще разполагат само от НАП, а по думите на Димитрова това улеснява счетоводителя фирмата, защото вместо той да ги представя, те ще бъдат предадени онлайн.

 “Искаме нормативните изисквания на Наредба Н – 18 да са резултат от консенсус, а не от противопоставяне”, каза изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова по време на изслушването си за промените в Наредба Н – 18 и СУПТО.
По думите й това е идеята на сформираните през последните две седмици нови работни групи. „Предстои в следващите седмици обсъждане в други работни групи, в които ще се коментират допълнителни браншови специфики“, уточни още Галя Димитрова. 

„Наблюдението на финансовите потоци, без наблюдение на движението на стоките, не е особено ефективно от данъчна гледна точка. Наредбата не е само наредба за касовите апарати и правилата за издаване на касови бележки. Преди повече от година беше направена първата крачка към по-качествен контрол от страна на НАП, като беше въведено автоматично изплащане на данни за всяка продажба”, каза Димитрова.

По думите й паралелно с това е въведен баркод, който позволява на всеки гражданин да провери дали фискалният бон е истински.

“Новият начин на отчитане позволява далеч по-надежден анализ на риска и определяне на рискови лица, които да бъдат обект на контрол. Това ще намали дела на неоправданите проверки и ревизии спрямо добросъвестни търговци“, обясни Димитрова.
Тя каза още, че в регистъра на НАП са вписани 1000 софтуера за продажби и над 16 хил. ел. магазина.