София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Национален протест на КНСБ на 14 декември "София да се готви"

КНСБ започва срещи с парламентарно представените партии за повишаване на доходите в конкретни сфери

2 месецаОбщество 37 Лазар Лазаров

КНСБ започва срещи с парламентарно представените партии за повишаване на доходите в конкретни сфери. Първата среща е с депутати от ГЕРБ, предава БНР.

Бюджет 2024 предвижда около 4% реален ръст на възнагражденията в обществения сектор. За да догонят те ръста в частния сектор от 10%, са необходими още 600 милиона лева. 

Държавният бюджет претърпя корекции. В оставащите дни ще се намери място и за нашите искания, оптимист е Валентина Васильонова, председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ.

В интервю за БНР тя посочи, че професор в Селскостопанската академия получава основна заплата от 1920 лева след увеличение.

Не може хора, които работят една и съща работа, чиято научна степен се валидира по един и същи начин и отговорят на едни и същи критерии, да имат заплати, които толкова се различават, посочи Васильонова пред БНР.

На 14 декември КНСБ организира национална протестна акция "София да се готви".

Снимка: БГНЕС