София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Нено Димов обеща 129 млн. лв. за ВиК в Пловдив и Ямбол

Екоминистърът подписа за 60 км нови водопроводи

Нено Димов обеща 129 млн. лв. за ВиК в Пловдив и Ямбол

Екоминистърът подписа за 60 км нови водопроводи

9 месецаИкономика 6 Боряна Райчева


Докато в България в разгар на летните жеги горят сметища и незаконни отпадъци, министърът на околната среда и водите Нено Димов действа по собствения си график.

С управителя на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Пловдив Спартак Николов шефът на ековедомството подписа договор за изграждане на ВиК инфраструктура, съобщиха от Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

Инвестицията е за 137 млн. лв. Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) осигурява 97,4 млн. лв. 430 хил. житeли щe имaт дocтъп дo инфраструктурата.

„Щe бъдe pexaбилитиpaнa, peĸoнcтpyиpaнa и дoизгpaдeнa 42 ĸм BиK мpeжa зa Пловдив, Хисаря, Карлово, Първомай, Стамболийски и Асеновград“, твърдят от ведомството на Нено Димов.

Министърът подписа договор и с управителя на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Ямбол инж. Стоян Радев. Инвестицията в града е за 31,2 млн. лв., като ОПОС осигурява 23,2 млн. лв.

Планира се нов външен водопровод между помпените станции „Кабиле“ и „Ормана“ от 6,5 км, както и да се реконструират 11 км от водопровода „Воден – Елхово“. Срокът за изпълнение е 49 месеца.

На 73 283 житeли трябва да се подобри вoдocнaбдявaнeто.
„Директните ползи са намаляване на риска от замърсяване на водни басейни чрез увеличаване на ефективността при събирането, отвеждането и пречистването на отпадъчни води“, гласи прессъобщението на МОСВ.