Начало Новини Предавания На живо

Незаконна сеч на булевард България

Разговаряме с Иван Таков, общински съветник
пропускане

Незаконна сеч на булевард България

Разговаряме с Иван Таков, общински съветник

11 месецаОбщество 13 Боряна Райчева


На фона на тревожната статистика за високите нива на замърсяване на въздуха в столицата, сигналите за презастрояване в София не спират. Загрижени граждани подадоха сигнали за незаконна сеч край строеж на столичния булевард България. На сигналите се отзова общинският съветник от БСП-София, Иван Таков. Той предизвика проверка на мястото от СДВР, Столичния инспекторат, район „Триадица“, и „Зелени системи“.

Според него сечта е незаконна и това е потвърдено от районната администрация на община „Триадица“ Към момента са съставени два акта на техническия ръководител на строежа за премахване на храстова и дървесна растителност и за натрупване на строителни отпадъци в коритото на близката река.

Таков е обезпокоен, че случаят не е прецедент и припомни скорошното изсичане на 60 бора на стадиона в Бистрица. Според него е тревожен и фактът, че сигналът за нарушението идва от цивилни граждани, а не от общинската администрация, която е длъжна да засича подобни нередности.

„В съседния на изсечената гора парцел е планиран строеж на много голяма сграда. В тази ситуация дори максималната глоба за изсичането на дърветата от 50 000 лева може да се окаже капка в океана за инвеститора и да не е никакъв проблем. По тази логика обаче на територията на София може да не остане нито едно дърво.“

Иван Таков призова за много строг контрол, за да бъдат предотвратени подобни престъпления в бъдеще.