София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

НЯМА ДА ИМА ПРОМЯНА В МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА

340 ЛЕВА ЩЕ БЪДЕ МИНИМАЛНОТО МЕСЕЧНО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ И ДОГОДИНА
7 годиниИкономика 31 Боряна Райчева

Минималната работна заплата ще остане 340 лева и догодина. Това заяви председателят на бюджетна комисия Менда Стоянова. Тя посочи още, че няма предложения за промяна и разчетите се правят на тази минимална работна заплата.

За Стоянова административното определяне на размера на минимална заплата е грешна политика и вмешателство на държавата в бизнеса. Държавата може да определя социални плащания, допълнителни бонуси, когато иска да стимулира една или друга политика, но не и по административен ред да определя размер на заплата. Стоянова подчерта, че заплатата е функция на изработеното от конкретния работник и предприятие, на неговата производителност на труда, на това има ли пазар за стоката, която той произвежда, каква е квалификацията му, която гарантира качеството на тази стока или услуга - това са елементите, които трябва да формират размера, на която и да било заплата, включително и минималната, допълни тя. Припомняме обаче, че предложение за изменение на размера на минималната работна заплата има – още в първия работен ден на Народното събрание групата на Атака внесе предложение минималната заплата да стане 1500 лева.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!