София 23 °C София 23°C - предимно ясно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно облачно Варна 27 °C Варна 27°C - разкъсана облачност Бургас 27 °C Бургас 27°C - разкъсана облачност

НОВА ИНФОРМАЦИЯ: Скритият параграф от указа на Путин гласи да се мобилизират 1 млн. души

Това съобщава "Новая газета". Европа“

6 мВойна 927

В седми параграф от указа на руския президент Владимир Путин за мобилизацията се посочва, че в армията могат да бъдат призвани до един милион души. Това съобщава "Новая газета". Европа“ с позоваване на източник от администрацията на президента.

„Цифрата беше коригирана няколко пъти и в крайна сметка се спря на милион“, каза източникът.

Седмият параграф от указа на Путин е предназначен "за служебно ползване", единствената официална информация за съдържанието му беше, че той посочва броя на хората, които могат да бъдат призовани в армията. Това заяви прессекретарят на президента Дмитрий Песков.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че като част от "частичната мобилизация", обявена от Путин, се планира да бъдат мобилизирани 300 000 души в армията.

Говорейки за указа, Песков се позова на министъра на отбраната: „Единственото, което мога да кажа, е, че Сергей Кужугетович Шойгу каза в интервюто си: „300 хиляди души. Тук говорим за число до 300 хиляди души.”

Източник на "Новая газета. Европа” каза още, че Министерството на отбраната е поискало да класифицира целия текст на президентския указ за мобилизацията, но в резултат само седми параграф е получил грифа „за служебно ползване”.

За да потвърди тази информация, "Новая газета. Европа” се опита да се свърже и с органите на изпълнителната власт, които по правило получават пълните текстове на президентските укази, включително тези с гриф „за служебно ползване”. Според източници в няколко министерства не са получили пълния текст на постановлението и няма как да го видят през МЕДО (междуведомствена система за документооборот).