София 5 °C София 5°C - ясно небе Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - облачно Пловдив 7 °C Пловдив 7°C - разкъсана облачност Варна 6 °C Варна 6°C - предимно облачно Бургас 8 °C Бургас 8°C - разкъсана облачност

Нови машини ще чистят междублоковите пространства в София

"Машинката е с електрическа батерия, безшумна и работи 8 часа без прекъсване", заявиха от Общината
2 мЕвроком 193

Електрически машини ще чистят тротоарите, паркове и междублоковите пространства в София. Общината е закупила първите три машини за 84 хил. лв. Това съобщи зам.-кметът по екология Десислава Билева, която представи новите съоръжения, които също ще бъдат като част от мерките на кметството в борбата със замърсяването на въздуха.

Новите е-машини ще се използват в "Надежда", "Възраждане" и "Средец", като целта на общината е да закупи за всички райони в града.

"Машинката е с електрическа батерия, безшумна и работи 8 часа без прекъсване. Те са маневрени и позволяват само един човек да може да работи с нея. Не допускат и разпиляване на прах", обясни Билева.

Зам.-кметът по екология съобщи, че връзка с прогнозата за замърсяването на въздуха текат проверки в града. В "Слатина" например е глобен ръководител на строителен обект, заради замърсяване на тротоарна площ. От началото на годината от Столичния инспекторат са направили 470 проверки на строежи, написани са 96 акта, от които 45 са на физически лица.

Билева призова гражданите, които се отопляват на твърдо битово гориво да кандидатстват по програмата на София за подмяна на старите печки.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!