София 7 °C София 7°C - разкъсана облачност Велико Търново 7 °C Велико Търново 7°C - предимно ясно Пловдив 9 °C Пловдив 9°C - предимно облачно Варна 9 °C Варна 9°C - предимно облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - предимно ясно

Нови промени в Закона за извънредното положение обсъждат депутатите

Те касаят общините в затруднено положение
2 мЕвроком 174

Парламентът ще гласува законопроект за допълнение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение с решение на Народното събрание от 13 март 2020 та година и за преодоляване на последиците. Променят се редица социални и икономически механизми.

Законопроектът предвижда за периода от 1 януари 2021 г. до 2 месеца след отмяната на извънредната епидемична обстановка да не се извършва прихващане на подлежащите на отпускане трансфери с невъзстановените в срок безлихвени заеми, предоставени от централния бюджет на общините.

За същия период се предвижда и да не се дължат лихви върху неиздължения размер на безлихвените заеми. Това са общини, които са в затруднено финансово състояние и тази отсрочка във времето ще им даде възможност да получат регулярно одобрените им с годишния закон за държавния бюджет трансфери за обща изравнителна субсидия и целева субсидия за капиталови разходи.

Ще бъдат направени и промени в Закона за семейните помощи за деца.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!