София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Нови реформи в Турция за либерализиране на визите за ЕС

Трябва да бъдат покрити 6 критерия

11:07 ч. 23.08.2019 г.Политика 9

Турция се готви да направи необходимите реформи, за да отговори на критериите, наложени от Европейския съюз, за да осигури либерализиране на визите за своите граждани. До момента Турция е изпълнила 66 от 72-те необходими критерии, за да позволи на турските граждани да имат безвизов достъп до ЕС, пише Daily Sabah.
След откриването на парламента на 1 октомври, Анкара ще стартира нова инициатива за предприемане на необходимите мерки за изпълнение на останалите шест критерия. По време на срещата на групата за действие за реформи, председателствана от президента Реджеп Таип Ердоган на 9 май, Ердоган инструктира работната група незабавно да бъдат предприети необходимите стъпки за изпълнение на останалите шест критерия за либерализиране на визите.
Останалите шест критерия включват антитерористичната регулация, Европол (Агенция на Европейския съюз за сътрудничество в областта на правоприлагането), Групата на държавите срещу корупцията (GRECO), сътрудничество при екстрадирането на престъпници, защита на личните данни и споразумението за реадмисия.
По отношение на антитерористичната регулация се очаква двете страни да покажат известна гъвкавост за постигане на обща позиция. Турция очаква ЕС да разбере, че Турция не е като Люксембург по отношение на околния си регион. Като се бори срещу три терористични групи - а именно Даеш, Гюленистката терористична група (FETÖ), ПКК.