София 4 °C
Велико Търново 3 °C
Пловдив 10 °C
Варна 10 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

Общественият съвет към ЦИК предлага изборите да се излъчват директно чрез камери

Продължиха консултациите при президента
пропускане
5 чПолитика 382 Слав Механджийски

Броенето на гласовете и работата на членовете на секциите да се записва чрез камери и да се излъчва в социалните мрежи, чрез медиите или на екрани пред секциите. Това становище изразиха представители на Общественият съвет към ЦИК по време на консултации с президента Румен Радев за вота през 2021 година. Общественият съвет не смята за редно въвеждане на гласуване по пощата, защото такава практика у нас няма.

Наблюдението на изборите

Ще бъдат необходими над 12 хил. камери, колкото са и секциите в страната. По този начин всички заинтересовани страни ще могат да следят случващото се, а след това ще бъде създаден и видео архив.

Изборният ден започва в 8 часа и приключва в 20 часа, като това означава, че всяка една камера трябва да записва 12 часа по време на изборния ден и допълнителни няколко часа по време на броенето на гласовете. Не стана ясно къде ще се съхранява този запис. Има и възможност излъчването да става чрез телефони, използвайки камерите.

Остава възможността организации, медии и представители на кандидатите да присъстват в изборните секции, но трябва да се осигури пряката им видимост към бюлетините.

Мерките в секциите

Едно от предложенията е да бъдат осигурени ръкавици за еднократна употреба, както и маски, които да бъдат раздавани на гласоподавателите.

Относно машините стана ясно, че екраните им могат да бъдат дезинфекцирани с етилов спирт 75%, за да не се увредят устройствата. Уточнено беше, че вече са проведени тестове по този въпрос.

Преносимите урни

Неимоверно ще се увеличи броят на преносимите секции, при които урната се разнася при всеки заявил избирател, който няма възможност да напусне дома си поради влошено здравословно състояние. Проблемът е, че към 07.01.2021 година броят на активните случаи на COVID-19 е 69 642. Активните карантинирани са над 17 хиляди. Според експертите в съвета това число ще бъда намалено през следващите месеци.

По време на консултациите стана ясно, че най-много в една подвижна секция са гласували 88 души, а средно отнема по 9 минути за гласуване. Ако приемем, че 44 души гласуват това означава, че ще отнеме 6 часа и 30 минути на секцията без да се включва необходимото време за достигането до всеки един адрес.

Въпреки това ще е необходимо изпращането на предварително заявление, за да може даден избирател под карантина да упражни правото си на глас.

Машините

Машините няма да имат достъп до интернет, а информацията от тях ще се съхранява до следващите избори от същия вид. Това означава, че информацията в тях от изборите през 2021 година ще се съхрани до следващите парламентарни избори.

Трябва да се направи анализ на организацията, която ще направи одит на машините, допълниха от съвета и уточниха, че машините трябва да бъдат сертифицирани, чрез което да се гарантира правилното им използване. 

До момента не е обявено кой прави одита и кой сертифицира машините, признаха от съвета и добавиха, че ако това се случи, доверието в устройствата ще се увеличи.