София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Обсъждат и втората пенсия да е пожизнена

Това няма да намали основната пенсия от НОИ

Обсъждат и втората пенсия да е пожизнена

Това няма да намали основната пенсия от НОИ

6 месецаОбщество 21 Боряна Райчева


На кръгла маса в Министерството на труда и социалната политика министър Бисер Петков предложи промени в Кодекса за социалното осигуряване, с които да бъде уредено изплащането на така наречената втора пенсия от частните дружества.
За първи път втора пенсия ще получат през есента на 2021 г. жените, родени през 1960 г.. Предложенията се обсъждат с представители на частните пенсионни фондове, парламентарните комисии по бюджет и финанси и социална политика, както и на бизнеса и синдикатите.
Друго основно предложение на работната група от социалното министерство е получаването на пожизнена пенсия, която ще е с гарантиран размер. За да я получат обаче, хората трябва да имат в личната си партида средства, които да гарантират, че месечно няма да получават по-малко от 15% от минималната пенсия за стаж и възраст, която държавата определя всяка година.
По думите на Бисер Петков, пожизнената пенсия ще е с гарантиран период на изплащане. В рамките на този период плащането ще продължи и в случай, че пенсионерът почине – тогава ще го получават неговите наследници. А ако парите в партидата му са по-малко от една минимална пенсия, ще се изплатят еднократно, обясни Петков.
При недостатъчно пари в личните партиди за пожизнена пенсия хората ще имат право на разсрочена такава, която няма да се получава всеки месец.
Право на втора пенсия ще имат навършилите възрастта за пенсиониране при трета категория труд или една година по-рано, ако за това има достатъчно натрупани пари.
На опасението, че втората пенсия ще намали с 20% пенсията от НОИ и може да се окаже, че първите получатели ще взимат по-малко пари, министър Петков припомни, че средствата от фондовете могат да се прехвърлят към НОИ и тази опция ще се запази.
До момента няма модел, който да урежда плащането на втората пенсия.
Преди година държавата и пенсионните фондове постигнаха съгласие допълнителните пенсии да са пожизнени, месечни, разсрочени или еднократни, но за това няма законодателни текстове.