София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

ОФИЦИАЛНО: Апелативният съд потвърди присъдата на Георги Семерджиев е 20 години затвор

Решението на САС подлежи на обжалване и протестиране пред Върховния касационен съд

15 дниКрими 23 Марияна Стойчева

Тричленен състав на Апелативния съд в София потвърди присъдата от 20 г. затвор за Георги Семерджиев за причиняване на смърт по непредпазливост на две лица на бул. „Черни връх“ в столицата.

Припомняме ви, че тежкият инцидент се случи на 5 юли 2022 г. при управление на автомобил със 166 км/ч след употреба на наркотични вещества.  

Съдът потвърждава присъдата и по обвиненията за преминаване на червен светофар, шофиране с неистински документ за правоуправление и неистински табели на автомобила и държане на наркотици в колата.

Апелативният съд потвърждава и присъденото за близки на загиналите обезщетение от общо 700 000 лв. , както и разноските по делото.

Решението на САС подлежи на обжалване и протестиране пред Върховния касационен съд.

На първа инстанция Георги Семерджиев беше признат за виновен по пет обвинения – за причинената катастрофа с две жертви на бул. „Черни връх“ в София, за това, че е шофирал след употребата на амфетамин и метаамфетамин, за използването на фалшивата му шофьорска книжка, за фалшивите номера на колата и за притежание на метамфетамин.

След удар в таксиметрова кола джипът на Семерджиев се блъсна в асансьор към столичното метро и се разполови.

Първоначалната версия на Семерджиев беше, че не е шофирал джипа. Пред съда той твърдеше, че е бил отвлечен. Затова разследващите трябваше да го свържат с колата в момента на катастрофата с възможно най-много доказателства.

Ключова за обвинението е ДНК експертизата, установила следи от жертвите по подсъдимия, тъй като пипнал колата си. Освен това на мястото беше открита едната маратонка на Семереджиев, а другата - в дома му.

От съдебнопсихиатрична експертиза стана известно, че при разговор с психиатър Семерджиев e казал, че е употребявал от време на време амфетамин, метамфетамин и други вещества, както и че може би е взел метамфетамин от пет до седем дни преди задържането му.

Разследващите установиха още, че тъй като не е имал ключове, той е повикал вече бившата полицайка Симона Радева, заподозряна, че му е осигурявала протекция. Според обивнителния акт тя му е осигурила стълба, по която да влезе в дома си.

Десетки полицаи също бяха разследвани заради катастрофата със Семерджиев и съмненията за "чадър" над него. Заради случая над 10 началници в МВР бяха наказани. Сред тях са трима директори на районни управления в София – на 5-о, 6-о и 7-о РУ.