София 14 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 14 °C
Варна 17 °C
Бургас 16 °C
Начало Новини Предавания На живо

Още един турчин е върнат в страната си от България

Нашето външно министерство отрича да става дума за депортация

Още един турчин е върнат в страната си от България

Нашето външно министерство отрича да става дума за депортация

8 сПолитика 1341 Златина Петкова


Страната ни е върнала на правителството на Ердоган още един турски гражданин. Става дума за 39-годишният Селехаттин Юрюн, който е изтърпял у нас 9-месечна присъда. Новината беше потвърдена от българското външно министерство, след като ден по-рано за това  съобщи евродепутатът Иво Христов.

В своя публикация Христов определя Юрюн като политически беглец. Турчинът е бивш кандидат за кмет на град Улудере и активист на Демократичната партия на народите – лява организация, която е асоцииран член на Партията на европейските социалисти.

От Външно министерство отхвърлиха  категорично твърденията, че става дума за експулсиране или депортиране на Юрюн. В прессъобщение на институцията се посочва, че той е бил върнат “до страна на произход” в изпълнение на Споразумението за реадмисия между ЕС и Турция. Това е процедура, която е започнала на 2 септември, след като МВР е научило от Министерството на правосъдието, че Юрюн ще бъде освободен от затвора на 18 септември, пише още в съобщението. В текста не се коментира политическата или друга дейност на турския гражданин.  Разбира се обаче, че по-рано на Юрюн е бил отказан статут на бежанец, а в структурите на МВР не е постъпвала допълнителна информация за промяната на този статут, съобщиха още от МВР.

Припомняме, че вече се появиха няколко разследвания в български и чуждестранни медии, в които се говори за сътрудничество на нашите власти с администрацията на Ердоган. Според германския “Шпигел” министър-председателят Бойко Борисов е помагал на Анкара да преследва опонентите си, като е предавал привърженици на проповедника в изгнание Фетулах Гюлен.