Начало Новини Предавания На живо

Още проверки по Апартаментгейт

КПКОНПИ инспектира имуществото на Ангелкова и Жаблянов

11:50 ч. 09.04.2019 г.Политика 10

Скандалът с апартаментите, вместо да затихва, се разраства все повече. След като в режим на доказване на произхода на имуществото си се оказаха Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов, Ваня Колева, Лозан Панов и дори самият шеф на антикорупционния орган Пламен Георгиев, от вчера под прицел са още двама политици.
 
Върховната касационна прокуратура поиска да бъдат проверени и министърът на екологията Николина Ангелкова и депутатът от БСП Валери Жаблянов.
 
Припомняме, че министър Англкова беше замесена в имотния скандал, след като преди дни вицепремиерът Валери Сименов, без да  я назовава поименно, заяви, че член на кабинета си е купил апартамент в Овча купел през 2008-ма година за 61 000 лева. В отговор Ангелкава заяви, че това било техническа грешка  имотът струвал над 70 000, а парите са от семейството й.
 
Първа телевизия "Евроком" тогава Ви съобщи, че освен въпросното жилище, Ангелкова разполага с още две- огромна къща в "Драгалевци", купена на името на дъщеря й за сумата от 480 000 лева, дарени от дядото (според написаното) в декларацията и апартамент в "Лозенец". Освен това Ангелкова се оказа и най-богатия министър със близо 700 000 лева в брой по свои сметки, подарък също от роднини.
 
Валери Жаблянов от БСП пък се проверява заради вилата му край София, която според декларираното от него през 2017-та, той е закупил заедно със съпругата си за сумата от 360 000 лева. Посечено е, че парите са осигурени чрез спестявания и заем. Такъв кредит обаче не е записан нито в тази, нито в предходната декларация. Според справка в Имотния регистър все пак ипотека върху друг имот на Жалбянов, която е в размер на малко над 60 000 лева.
 
На този етап Жалбянов отказва коментар, а председателят на БСП заяви, че се надява да има еднакъв аршин за всички.