София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

ОТГОВОР ПРЕД ЕВРОКОМ: Кметът на Видин от СДС каза защо подкрепя Румен Радев (АУДИО)

"Синият" кмет на Видин стана част от Инициативния комитет на досегашния президент

пропускане
2 чПолитика 1930 Ивана Иванова

СДС снема доверието си от кмета на Видин Цветан Цанков. Причината е изненадващото решение на градоначалника да влезе в Инициативния комитет на Румен Радев. 

Кметът на Видин, д-р Цветан Ценков,избран с подкрепата на СДС, стана част от Инициативния комитет за издигане на Румен Радев и Илияна Йотова. С това си решение той премина една червена линия, която за нашата партия е недопустима. СДС оттегля подкрепата си за него.
Тази кандидат-президентска двойка беше издигната от БСП през 2106 г., а Илияна Йотова е видна представителка на социалистическата партия.

Ценков коментира решението си ексклузивно пред "Евроком".

"Аз наистина съм издигнат за местните избори от СДС и победих ГЕРБ, но никога не съм бил член на СДС. След това те се обединиха с ГЕРБ. Преди време бях на среща с Бойко Борисов, на която присъстваха кметовете, подкрепени от ГЕРБ-СДС излязохме с ясни приоритети, че трябва да се подкрепи района на Видин", обясни Ценков.

"Аз съм приел това решение и то е мое лично. Аз съм човек с десни убеждения и смятам, че г-н Радев като президент се бори за устоите на държавността в нашата страна. В крайна сметка държавният глава не е от СДС, не е от БСП, не е и от ГЕРБ. Не мога да не застана зад такъв български политик, който отразява желанията на България за промяна", коментира той.