София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

"П" като пиар

Коментар на д-р Стойчо Кацаров
9 мЕвроком 434

И за капак до министъра се появи поп. Какво търси там? Социалните мрежи отговарят: Църквата подкрепя Пфайзер, ще даде причастие, ще го изповяда или ще направи водосвет на флаконите, а къде са ходжата и равина и още много подобни.
Вместо аплодисменти представлението получи предимно дюдюкания. Толкова лошо изиграно, че те кара да се замислиш дали пък целта не е била да се омаловажи стореното и да отблъсне хората? 

Да видим.

Ден по рано ни показаха друга сценка. Ваксините пристигат в бусче за кренвирши и се съхраняват в стар съветски хладилник. И „не не ни се смейте, защото само този има катинар“! Посланието е ясно като бял ден – дори и ваксините да са изначално безопасни, след като ги транспортираме и съхраняваме по български, вече не са.
Преди това ни показаха палатка, в която ще чакаме реда си да ни ваксинират във фургон, с две линейки отпред. На цвят военно зелена и смислена, колкото разполагането на войнишки легла в спортната зала през пролетта. 
А преди това ни показаха, как стоварят фризера за ваксините наобратно, с долната му част нагоре. 
Днес ни сравниха с инстинктите на стадо пингвини. 
Поредица от грешки на пиара? Дали е случайно или има някаква система тук? 
Ако не са грешки, кой би имал изгода сам да се излага? 
Изгода от осмиването има този, който го няма на сцената. Мнозина ги няма, но само един има властта да режисира процесите. И не, той не се ваксинира пръв. Ако здравният министър е лидера, който рискува, тогава премиерът какъв е? Ако не ти стиска да се ваксинираш пръв, тогава по-добре да превърнем в пародия, смелостта на другия. 

А може да има и втори план. Ако всички се занимават с ваксините и коментират непохватните действия на властите с тях, никой няма да иска обяснения и да търси отговорност за рекордната смъртност, която регистрираме у нас през тази година. Защо обаче някой би се съгласил да става за смях? Защото за това му е платено или не знае, за отредената му роля.

Разбира се може да е просто самостоятелна творческа изява на някоя калинка. Дал Господ (пардон премиер) такива на всякакви позиции. Виждали сме и по-големи излагации у нас и от наши по света.

Погледнато от страни, дали това е лош или хитър пиар е все тая, защото и в двата случая се вижда, че зад фасадата му няма нищо, което да си струва. И не вярвам да сте убедили много хора да се ваксинират.

Д-р Стойчо Кацаров, Център за право и здраве