София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Патова ситуация създаде предложението за таван на субсидиите при земеделските производители

Обсъжда се лимит от 100 хиляди евро
18 дниАгро 396 Николай Парашкевов

Обсъжданият в Брюксел таван на субсидиите постави един срещу друг земеделците.

Зърнопроизводителите заплашиха, че ще протестират с трактори пред Министерството на земеделието, ако служебният министър подкрепи да има горна граница. Ако обаче не го направи - животновъдите ще протестират с овцете си.

Намаляване на плащанията на 60 хиляди евро и таван от 100 хиляди евро на стопанство обсъждат агроминистри от Европа.

Според зърнопроизводителите това е неприемливо и вредно:

„60 хиляди евро при едно стопанство от 5 хиляди декара, което ще получава тавани. Какво ще се получи? Раздробяване на фирми, раздробяване на стопанства. Ще има един трус в сектор „Земеделие“, споделиха производители.

Животновъдите обаче настояват за въвеждане на тавани, за да достигнат субсидии до по-малките фирми:

„По статистика 8% от тези зърнопроизводители прибират 80% от субсидиите на България и в крайна сметка ние отглеждаме едни феодали по места. Това не може повече да продължава“, споделиха те от своя страна.

Зърнопроизводителите обаче контрираха с това, че са единственият устойчив сектор със сериозен принос към бюджета:

„Когато някой има проблем в сектора си, говори за лошите зърнопроизводители. Хайде всеки да си гледа в паничката и да работи. Не може да не внасяш нищо в хазната на държавата и да искаш само, и да ревеш“, споделиха мнение от бранша.

Ако България подкрепи таван на плащанията, едрият бизнес излиза на протест с тежката техника.

На контрапротест излизат и дребните производители, но ако няма таван.

„Масово изсипване, изгаряне, изхвърляне, струпване на продукцията пред различни ведомства. Не може да продължава повече това нещо“, завършиха производителите.

 

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!