София 23 °C София 23°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - умерен дъжд Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно ясно Варна 24 °C Варна 24°C - разкъсана облачност Бургас 22 °C Бургас 22°C - предимно облачно

Петков за ББР: Бурска и Симеонов не дойдоха на срещата, защото съм я нарекъл "цирк" (ВИДЕО)

Министърът на икономиката сложи и таван на кредитите
14 мПолитика 539

Двама от трима членове на Надзорния съвет на Българската банка за развитие не се явиха на изслушване пред министъра на икономиката Кирил Петков.

Митко Симеонов и Велина Бурска отказаха да присъстват на срещата, защото Петков я бил нарекъл "цирк", за което той отрече.

"Днешната среща не е цирк. Много съжалявам, че другите двама члена на Надзорния съвет не дойдоха, защото ако просто се подмени един надзор с друг надзор в една затворена стая то това ще е непрозрачно", коментира той.

Така Петков се принуди да уволни Бурска и Симеонов и предложи нови членове.

Министърът на икономиката сложи и таван на кредитите, които могат да бъдат отпускани за една фирма, който ще бъде 5 млн. 

При изслушването си Стамен Янев сигнализира, че е имало трудна комуникация между надзора и управителния съвет на банката. Той посочи, че на една трета от заседанията на надзора не е присъствал заради лечението си от Covid-19.

Уволнените Симеонов и Бурска от Надзорния съвет на ББР отказали да участват на изслушването при министър Кирил Петков.

Служебният министър на икономиката заяви, че за него това е сигнал къде може да има непрозрачност при управлението на банката.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!